Winnend Moerse Boys maakt zich op voor grootste wedstrijd uit clubhistorie

Moerse Boys staat op de drempel van de hoofdklasse. Maandag, op Tweede Pinksterdag, rekende het oranje-witte vlaggenschip voor eigen publiek af met SC Bemmel (2-1), waardoor nu nog slechts één winstpartij benodigd is voor een plek in de hoofdklasse. Moerse Boys maakt zich op voor de allergrootste wedstrijd in de 75-jarige clubhistorie.

‘In een finale wordt maar zelden goed gevoetbald.’ Woorden van die strekking sprak NOS-verslaggever Jeroen Grueter zondag tijdens de Nations League-finale tussen Portugal en Nederland. Op Akkermolen werden de woorden van Grueter een dag later bevestigd, ook al was hier slechts sprake van een halve finale. Moerse Boys en Bemmel maakten eenvoudigweg teveel fouten om er een goede wedstrijd van te maken. Wellicht speelde de spanning een rol. Niet gek ook. Evenals Moerse Boys beleefde ook Bemmel immers een historisch goed seizoen, resulterend in een derde plaats in de eerste klasse, regio oost. Nooit eerder eindigde het eerste elftal van de club zo hoog.

Parallel
Het was niet de enige parallel tussen de twee clubs. Tijdens de BN De Stem Awards kreeg Moerse Boys afgelopen vrijdag het predicaat ‘volksclub’ opgeplakt, een aanduiding die ook Bemmel niet zou misstaan. Ondanks de verre reisafstand hadden de bezoekers behoorlijk wat supporters bij. Het topaffiche kreeg zodoende het decor dat het verdiende: een overvol sportpark Akkermolen, met luidruchtige supporters. Er viel langs de lijn geen onvertogen woord.

De wijze waarop deze middag de winnende treffer tot stand kwam, was symbolisch voor de gehele wedstrijd. Zelden zal een doelpunt van de tegenstander sportpark Akkermolen zo in extase hebben gebracht als maandag. De Bemmel-verdediger met rugnummer 3 werd door de Moerse Boys-aanhang luid bejubeld. “Bier voor nummer 3, bier voor nummer 3”, klonk het langs de zijlijn. In de slotfase was hij het immers die op bijzonder knullige wijze een voorzet van Rik achter zijn eigen doelman werkte. Maakt hij zo’n doelpunt aan de overzijde, is het een wonderschone treffer. Nu kon de Bemmelse nummer 3 wel door de grond zakken. Of hij nog bier heeft gehad na afloop, is onbekend.


Dat Moerse Boys een eigen doelpunt nodig had, was veelzeggend. Bemmel bleek een ontzettend stugge ploeg, organisatorisch uitstekend. Ook nadat het op slag van rust met tien man kwam te staan, gaf het niet bijster veel mogelijkheden weg. Zelf creëerde het ook niet veel, maar toch kwam het er zo nu en dan gevaarlijk uit. Doelman Tom verdiende een compliment, toen hij in de eerste helft uitstekend redde met zijn been. En waar de nummer 3 van Bemmel luid werd toegezongen door de Klein-Zundertse aanhang, verdiende ook de nummer 3 van Moerse Boys een uitgebreide lofzang. Meer dan eens voorkwam Leroy met zijn snelheid, uitschuifbeen en fysieke kracht een doelrijpe mogelijkheid. Wel ontsnapte Klein-Zunderts trots, toen een kiezelharde afstandsknal afketste op de lat.

Joris breekt ban
De aanwezige toeschouwers moesten tot halverwege de tweede helft geduld hebben, alvorens zij een doelpunt konden bejubelen. Met een man meer drong Moerse Boys in het tweede bedrijf meer en meer aan. Uiteindelijk was het aanvoerder Joris die het evenwicht in de score verbrak. Hij was er als de kippen bij toen een scherpe hoekschop van Daan in de doelmond bleef hangen en trapte het leer tegen de netten. Een man meer en een voorsprong: langs de kant nam men al een voorschot op de overwinning, maar de gelijkmaker volgde razendsnel. Bij een van de weinige uitbraken over de rechterflank promoveerde een Bemmel-aanvaller een voorzet fraai tot doelpunt.


Clubtopscorer Pim tikte even later nipt naast, nadat Moerse Boys met een flitsende aanval de Bemmel-defensie uiteen had gespeeld. De bezoekers telden de minuten af, trachtten met de gelijke stand het eindsignaal te halen, maar in die opzet zou het niet slagen. De nummer 3 van Bemmel, Dick Hendriks genaamd, bewaarde zijn ongetwijfeld ongelukkigste balcontact van het seizoen voor deze middag. Hij liet Akkermolen met zijn doelpunt bijkans schudden op zijn grondvesten. Bemmel was vervolgens niet meer bij machte om nogmaals terug te komen van een achterstand. Moerse Boys verzuimde het treffen voortijdig te beslissen, maar na het laatste fluitsignaal konden de armen wel de lucht in.


En zo krijgt een prachtseizoen een apotheose waar voetbalminnend Klein-Zundert slechts van kon dromen. Moerse Boys is finalist in de nacompetitie om een plek in de hoofdklasse. Tegenstander aanstaande zondag komt uit de confrontatie tussen Fortuna Wormerveer en VKW, die donderdag hun wedstrijd spelen. Pas nadien wordt ook de locatie bekend, vaststaat dat er gespeeld wordt op neutraal terrein. De grootste wedstrijd uit de clubgeschiedenis volgt: dit wil je niet missen!

Opstelling Moerse Boys: Tom Magielse – Rik Mol – Leroy Daems – Joris Goossens – Sjoerd Broos – Bart van den Broek – Rens van Laerhoven (Mitchel van Overveld) – Sjors Goossens – Cas van den Broek – Daan van den Broek – Pim Goossens.