Winnend Moerse Boys legt ’t Heike het zwijgen op

Op ’t Heike, dat de reputatie draagt een haast onneembare veste te zijn, heeft Moerse Boys zaterdagavond een ruime zege geboekt. Sportpark De Gagelrijzen, het decor van de streekderby tegen Rood-Wit, kleurde oranje. Moerse Boys temde Rood-Wit, dat na rust het zwijgen werd opgelegd en met 3-0 werd verslagen. Daarmee omzeilde de oranjehemden een lastige klif.

‘De absolute kraker van het amateurvoetbalweekeinde’, zo werd de streekderby voorafgaand op Twitter omschreven door de verslaggever van BN De Stem. De publieke belangstelling was dan ook enorm. Het fraaie hoofdveld in Sint-Willebrord werd omringd door honderden supporters, die een enerverende wedstrijd tussen twee dorpsclubs kregen voorgeschoteld. Het was een aangename voetbalavond, gekenmerkt door strijd en passie.

Mijlpaal
De honderden toeschouwers, waarvan een overgroot deel zich schaarde achter Klein-Zunderts trots, waren tevens getuige van een bijzondere mijlpaal. Daan van den Broek, 25 jaar pas, speelde tegen Rood-Wit zijn 250ste wedstrijd in de oranje-witte hoofdmacht. Op zestienjarige leeftijd debuteerde hij voor het vlaggenschip en sindsdien is hij niet meer weg te denken uit het eerste elftal. Ook deze avond liet de nummer tien bij vlagen dingen zien waar de doorsnee voetballiefhebber zijn vingers bij aflikt. Zijn jubileumwedstrijd verdiende een doelpunt, maar zover kwam het niet. Volgende week, voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen GLZ Delfshaven, wordt de spelmaker gehuldigd.


Met Rood-Wit trof Moerse Boys een tegenstander die speelde met mes tussen de tanden. De grenzen van het toelaatbare opzoekend, soms wellicht een tikkeltje erover. Het is een speelwijze waar de bespelers van De Gagelrijzen bekend om staan, waarmee de laatste jaren de top van het regionale amateurvoetbal werd bestormd. Met name vóór rust wist De Moer geen raad met het energieke spel. Onder druk van de thuisploeg stapelden de slordigheden zich zo nu en dan op. In niets leek er aanvankelijk sprake van een confrontatie tussen een middenmoter en de koploper.

Doelpunt?
Dat het bij de rust nog doelpuntloos was, mocht een klein wonder heten. Het tempo was bij vlagen moordend en kansen waren er in overvloede. In minuut vijf leek de openingstreffer te vallen. Mitchel, spelend vanwege de schorsing van Bart, kopte richting doel en het had er alle schijn van dat zijn inzet pas achter de doellijn werd weggewerkt. De arbiter oordeelde anders. In het vervolg knokte Rood-Wit zich in de wedstrijd. Diverse keren werd de thuisploeg gevaarlijk, zonder succes. Halverwege de eerste helft verhief trainer Jurgen Arnouts nog maar eens zijn stem. Het spel van zijn ploeg stemde niet tot tevredenheid. Desondanks haalde Moerse Boys zonder kleerscheuren de rust.


Terwijl DJ Jantje in de bomvolle kantine zorgde voor de muzikale omlijsting, vielen in de Klein-Zundertse kleedkamer ongetwijfeld enkele harde woorden. Het moest anders na rust. Dat besef was er ook bij de spelers, zo bleek. Direct vanaf de aftrap werd de thuisploeg bij de keel gegrepen. Pim was net niet op tijd om een steekbal langs de uitstormende doelman te tikken. Diezelfde doelman redde even later ternauwernood op een kiezelhard schot van Cas, die het eindstation vormde van een vlotte aanval. De corner die volgde werd door Mitchel op de lat gekopt. Moerse Boys tapte na rust duidelijk uit een ander vaatje.

Toch had Rood-Wit zomaar op voorsprong kunnen komen. Jaimy de Visser, ex-Moerse Boys, werkte een gevaarlijke voorzet voorlangs. Zo’n twintig minuten voor tijd brak Leroy vervolgens de ban. Dat de openingstreffer voortkwam uit een hoekschop, was niet eens zo verrassend. Het hele seizoen al zijn de hoekschoppen van de oranje-witte levensgevaarlijk. Ditmaal trapte Sjors het leer perfect in de doelmond. De goalie tastte mis bij de eerste paal, waarna Leroy de bal over de lijn frommelde.


In het vervolg dreigde een hete slotfase voor Moerse Boys. Rood-Wit ging nog wat fysieker spelen en trachtte op die manier de gelijkmaker te forceren. Toen Tom bij een hoekschop hard werd geraakt, volgde een kort opstootje. De kaarten bleven op zak, een doelpunt van de thuisploeg bleef uit. Tom, die de tweede helft het doel verdedigde voor de fanatieke supporters van Rood-Wit, hield zijn doel schoon.

High fives
In de slotfase liep Moerse Boys uit naar een voorsprong die wellicht niet helemaal een juiste weerspiegeling was van het spelbeeld. Eerst vergrootte Sjors de marge, na uitstekend voorwerk van Daan, in de slotseconde bepaalde Mitchel de eindstand op 0-3. Hij kopte een afgemeten voorzet van Sjors binnen en snelde langs de lange zijde, high fives uitdelend aan de oranje-witte supporters. Het klusje op ’t Heike was geklaard.

Rood-Wit-uit was op voorhand aangemerkt als een lastig obstakel. Die voorspelling bleek terecht, maar toch was ook dit obstakel niet onoverkomelijk voor Moerse Boys. Ontspannen kan de Klein-Zundertse formatie zondag vanuit de zetel de gang van zaken bij VOC en DHC in de gaten houden. Moerse Boys blijft koploper, ook na een heet avondje ’t Heike. Chapeau!

Opstelling Moerse Boys: Tom Magielse – Rik Mol – Leroy Daems – Joris Goossens – Sjoerd Broos – Marvin de Beer – Daan van den Broek – Sjors Goossens – Cas van den Broek (D’josja Pertijs) – Mitchel van Overveld – Pim Goossens.