Ut Zaoterdag wordt slachtoffer van KNVB-reglementen

Moerse Boys 8 is slachtoffer geworden van de KNVB-reglementen. Anders kan het niet gesteld worden. Waar Moerse Boys 1 zich weken terug enigszins benadeeld voelde door een beslissing van de KNVB, daar voelt ook Ut Zaoterdag zich ronduit genaaid. Het achtste ziet een gouden kans op promotie door de neus worden geboord. Aan een waar successeizoen komt zo een abrupt einde. Met alle gevolgen van dien.

Nacompetitie
“Is dit een grap?”, probeerde sterkhouder Niels Mathijssen nog voorzichtig, de tranen uit de ogen wrijvend. Hij had voor het laatst gehuild toen hij in groep 4 een potje knikkeren verloor, maar ook nu liet hij zijn tranen de vrije loop. De boodschap kwam als donderslag aan heldere hemel voor de helden van Ut Zaoterdag. Een voetbalschoen vloog door de kleedkamer. Er werd gevloekt, gescholden, getierd. De promotiedroom van Ut Zaoterdag lag met een handvol woorden in duigen. Maandenlange voorbereiding voor niets geweest. Je zag de verslagenheid in de ogen van de spelersgroep. Promotie was zo dichtbij, maar nu ineens zo ver weg. “Nee, wij spelen geen nacompetitie”, waren de droge woorden van coach Richard Lochten. Sinds wanneer is er geen nacompetitie bij de vijfde reserveklasse?

Heel het seizoen speelde Ut Zaoterdag om de bovenste plaatsen. Lang werd meegedaan om het kampioenschap. Met vaak flitsend, verzorgd voetbal. Slechts sporadisch was er een lelijke overwinning. De oranje-witte puzzelstukjes vielen de laatste weken weer in elkaar, Ut Zaoterdag maakte zich op voor de nacompetitie om promotie. Het doelpunt van routinier Arno Weijgers in de laatste wedstrijd tegen Alliance symboliseerde de fantastische vorm waarin Moerse Boys 8 verkeerde. Zelfs nu nog, na een lang en vermoeiend seizoen. Wat in aanloop naar de nacompetitie ook in het voordeel van Ut Zaoterdag sprak: zij verloren nog nooit een nacompetitiewedstrijd. Nooit. In het 27-jarig bestaan.

Afscheid coryfeeën 
Dat het mislopen van de niet-bestaande nacompetitie grote gevolgen had, bleek snel. Leider Alex Vanlaerhoven, vanaf het eerste uur betrokken bij Ut Zaoterdag, gooide de handdoek in de ring. Hij besloot een punt te zetten achter zijn succesvolle leidersloopbaan. Hij hielp mee aan de opbouw van Ut Zaoterdag. Van kelderklasser tot de succesformatie van nu. Hij was zo hard geraakt door de mededeling dat hij zijn leidersjas opborg.  “Als het zo moet, hoeft het van mij niet langer”, waren de laatste woorden van Alex, die vooral herinnerd zal worden door zijn uitstekende wedstrijdbesprekingen.

Maar bij het plotse vertrek van Alex bleef het niet. Een andere Ut Zaoterdag-coryfee hing zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Corné Peeters, ook wel de Sergio Ramos van Akkermolen genoemd, kon de mededeling over het uitblijven van nacompetitievoetbal geen plekje geven. Hij zag zich genoodzaakt te stoppen. Maandenlang werkte hij aan zijn herstel na een vervelende kruisbandblessure. Urenlang bracht hij door in de fitnessruimte, zodat hij zou kunnen pieken in de nacompetitie. De reglementen van de KNVB zijn dus ook voor Corné een flinke streep door de rekening.

Wereldreis
Toch moeten we ook eerlijk zijn. Moerse Boys 8 moet ook in de spiegel kijken. Want welke topsporter gaat in de cruciale fase van het seizoen twee maanden op wereldreis? Welke professional plant zijn eigen bruiloft in de finale van het voetbaljaar? Onbegrijpelijke keuzes, alsof Ut Zaoterdag op de tweede plaats komt. Maar het kan erger. Jarenlang bleek er zich een mol te bevinden binnen Moerse Boys 8. Veelvuldig geroemd, maar technisch directeur John Zagers viel recent door de mand. Zijn hart ligt in Rijsbergen, zo blijkt. Zijn ‘Hup VVR’ in de Ut Zaoterdag-app was de druppel die de emmer deed overlopen. Grote vraag is of het huwelijk tussen Zagers en Moerse Boys 8 ooit nog gerepareerd kan worden.

Wat rest: uithuilen en opnieuw beginnen. Of u de leden van Ut Zaoterdag binnenkort langs de lijn zal zien bij de promotiewedstrijden van Moerse Boys 1? Het zal me benieuwen. De confrontatie met dat wat zij niet kregen, is voor velen wellicht te pijnlijk. Zelfkastijding, zoiets. Enfin. Tot volgend seizoen!