Paniek bij Ut Zaoterdag: “Weer geen prijs, dan vliegt hij eruit”

Paniek bij Moerse Boys 8. Hoewel de competitiestart nog ver weg is, begint de ontevreden achterban zich steeds meer te roeren. Kop van Jut is wederom technisch directeur John Zagers. Hij heeft het verbruid bij de fanatieke supporters. Het zomerse transferbeleid zorgt voor veel onzekerheid en ontevredenheid bij de aanhang.

Wellicht zijn ze enigszins verwend, de supporters van Ut Zaoterdag. Het sterrenensemble miste de titel vorig seizoen op een haar na in de loodzware vijfde klasse. Flitsend voetbal was meer regel dan uitzondering, meer dan eens stonden de supporters op de banken. Het mislopen van het kampioenschap was dan ook een enorme teleurstelling. De achterban eist deze zomer toptransfers, zodat de strijd om het kampioenschap komend seizoen dan eindelijk eens in Klein-Zunderts voordeel beslecht kan worden. TD Zagers houdt echter de hand op de knip.

Financial Fair Play
De beleidsbepaler gooit het op de regels van de FIFA, dat sinds 2009 alles op alles zet om de financiële wanordelijkheden bij voetbalclubs een halt toe te roepen. Zagers stelt dat de enorme transferuitgaven van vorige zomer nu hun weerslag hebben op de transfermogelijkheden van Moerse Boys 8. Dat Ut Zaoterdag onder een vergrootglas ligt bij de KNVB, is ook bij Zagers bekend. Bij de voetbalbond rijst de vraag hoe een dergelijke formatie vorig seizoen plots met vele miljoenen kon smijten. Dat de accountant van geldschieter Royall Design speler is bij Ut Zaoterdag, zorgt ervoor dat Moerse Boys 8 de schijn tegen heeft. Is hier sprake van belangenverstrengeling? Of erger nog, sprake van witwassen? “We zijn aan handen en voeten gebonden, we kunnen geen kant op. De regels van de Financial Fair Play vormen een enorm obstakel”, stelde Zagers eerder tegenover de landelijke media.

Stefan Lochten
Eerder deze zomer zette Zagers zijn woorden kracht bij met de verkoop van publiekslieveling Stefan Lochten. Met deze miljoenenverkoop wilde hij financiële armslag creëren. Desondanks blijven toptransfers vooralsnog uit. “En we hoeven ook niet meer te rekenen op de komst van grote spelers. Natuurlijk, we houden onze ogen open voor buitenkansjes, maar de supporters moeten nergens op rekenen. We moeten het met de huidige groep doen.” Dergelijke uitspraken van Zagers zetten kwaad bloed bij de fans, die na de bekendmaking van het vertrek van Lochten al woedend het huis van Zagers bekladden.

Ondanks de ontevredenheid stelt Zagers zijn eigen positie niet ter discussie. De omstreden directeur leek vorig seizoen al op weg naar de uitgang, toen hij openlijk in de groepsapp zijn steun voor titelconcurrent VVR uitte. Hij overleefde de zoveelste storm aan kritiek door te stellen dat zijn telefoon gehackt was. Ondertussen lijken ook enkele sterspelers zichzelf af te vragen of ze nog voor een team van Zagers willen spelen. Topspits Niels Mathijssen dook in juni plots op in de kleedkamer van Moerse Boys 1, terwijl sterkhouder Niek van den Broek eerder deze maand verscheen op de selectiefoto van de zondagafdeling van Moerse Boys. Het zijn tekenen aan de wand: onrust troef bij Ut Zaoterdag.

Kwestie van moeten
Voor de achterban raakt de maat stilaan vol. Bij monde van Ward Halters uitten de fanatieke supporters onlangs openlijk haar onvrede. “Zagers maakt de club kapot. Spelers lopen weg, er komt niets voor terug. Het is volgend seizoen geen kwestie meer van mogen. Het is een kwestie van moeten. Volgend seizoen geen prijs, dan vliegt Zagers eruit.”

Het moge duidelijk zijn: de druk is enorm bij Ut Zaoterdag. De vraag is of Zagers zich iets aantrekt van de druk. Hij leidt de club vanuit een ivoren toren. Aan de spelers de schier onmogelijke taak om het hachje van de beleidsbepaler te redden. Wordt ongetwijfeld vervolgd…