Moerse Boys voltooit voetbalwonder en promoveert naar hoofdklasse

Moerse Boys is hoofdklasser. Ongelooflijk maar waar. De trots van Klein-Zundert completeerde zondag in Amersfoort het voetbalwonder waaraan het al maanden werkte en verzekerde zich van een toegangsbewijs voor de hoofdklasse. Op een oranjegekleurd sportpark Olympus versloeg de ploeg van trainer Jurgen Arnouts VKW uit Westerbork, waarmee een voetbaldroom plots werkelijkheid werd.

Tranen
Een droom was het zeker, promotie naar de hoofdklasse. Toen die droom zondag werkelijkheid werd, was het ook nauwelijks te bevatten. Bestuurslid Maurice Vermeiren verwoorde het algemene gevoel uitstekend, direct na de wedstrijd in de kantine van gastheer VV VOP. “Ik denk dat ik straks wakker word en dat dit allemaal niet echt blijkt te zijn, dat ik in een droom zit.” Inmiddels, bijkomende van een fantastisch feest, daalt langzaam maar zeker het besef in. Het is geen droom. Het is waargebeurd. Een groep nuchtere boerenjongens, stuk voor stuk gouden gasten, realiseerde het onmogelijk geachte. Supporters waren tot tranen geroerd.


Ze waren met een indrukwekkend aantal, de Klein-Zundertse supporters. Zes supportersbussen, afgeladen vol, een groepje op de koersfiets, Peter Vriends met de benenwagen en een hoop mensen met de eigen auto. Niemand wilde de nacompetitiefinale tegen VKW aan zich voorbij laten gaan. Hier moest je bij zijn. Het zou immers een dag worden die nauwelijks met woorden te beschrijven zou zijn. Mocht je toch niet in de gelegenheid zijn geweest, dan bood RTV Drenthe een oplossing. Voor het eerst in de clubgeschiedenis werd een wedstrijd van Moerse Boys van begin tot eind uitgezonden op televisie.

Kippenvel
Het was een dag waarop meer dan eens het kippenvel op de armen stond. Toen de supportersbussen arriveerden in Amersfoort bijvoorbeeld. Of toen de spelers ’s avonds door honderden supporters als helden werden ontvangen op sportpark Akkermolen. De sfeervolle opkomst, de staande ovatie voor de afscheidnemende Rens, de ontlading na het laatste fluitsignaal. Stuk voor stuk momenten waarbij het oranje-witte hart sneller ging kloppen.

Dat de dag het verloop kreeg waarop men vooraf hoopte, was natuurlijk met name te danken aan de spelers en staf. Zij moesten het kunstje toch maar even flikken. Moerse Boys zat in een fantastische flow, het vertrouwen was groot, maar des te harder zou de klap zijn als niet Moerse Boys maar VKW met de zege aan de haal zou gaan. Natuurlijk was er nog een escape – de verliezer zou immers nog een herkansing krijgen – maar daar wilde zondag niemand aan denken. Het moest nu gebeuren. En het gebeurde ook.

Minuut 56
Het was de 56te minuut van de wedstrijd, toen de Klein-Zundertse overwinning gestalte kreeg. Moerse Boys kreeg op de punt van het strafschopgebied een vrije trap, nadat Rik aan zijn shirt werd getrokken. Sjors trapte het leer vervolgens hoog en scherp richting doel. Niemand kon bij de bal, ook de VKW-goalie niet, waardoor het projectiel onberoerd in de verre hoek plofte. Een orkaan van lawaai was wat volgde. Nadat broer Joris in 2013 trefzeker was in de promotiewedstrijd tegen Halsteren, was het nu de middelste Goossens-telg die een historische treffer voor zijn rekening nam. De linkervoet van Sjors was voor de zoveelste keer dit seizoen goud waard.


Maar het was niet alleen Sjors die de vorig jaar verwierven heldenstatus liet groeien tot een haast goddelijke status. Dat deden alle spelers. Doelman Tom hield zijn doel schoon en toonde zich meester bij hoge ballen, het verdedigingshart, bestaande uit Leroy, Joris en Sjoerd, gaf nimmer een krimp en stond steeds uitstekend gepositioneerd. Op de vleugels waren Rik en Bart niet kapot te krijgen, terwijl Rens samen met Sjors het evenwicht bewaarde op de middelste linie. Voorwaartsen Daan en Pim werkten zich een slag in de rondte, evenals invallers Siemen en Mitchel. En dan was er nog Cas, de achttienjarige Benjamin van Moerse Boys 1. Hij dribbelde, passeerde en wervelde als nooit tevoren. De tiener was de gevaarlijkste man van het veld.

Rots in de branding
Moerse Boys was de beste ploeg, maar verzuimde de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. Cas teisterde de lat, na goed voorbereidend werk van Daan, Mitchel deed vlak voor tijd hetzelfde. Zo’n tien minuten voor tijd was daar plots VKW dat dreigde de promotiedroom te verstoren. Een van de spaarzame kansen van de Drentse formatie was een enorme. De bal was Tom al gepasseerd, maar Leroy voorkwam een tegendoelpunt. Hij was weer de rots in de branding.


Al vóór het laatste fluitsignaal werden de eerste fakkels ontstoken. Luid gezang werd ingezet. Supporters knepen toch even voorzichtig in de eigen arm. Waren ze wakker? Toen de arbiter met zijn laatste fluitsignaal de succesvolle jacht van Moerse Boys beëindigde, volgde een ontlading van ongekende proporties. Succestrainer Jurgen Arnouts sloeg zijn handen voor zijn gezicht, spelers sprongen elkaar in de armen en supporters bestormden het veld.


Zondag 16 juni 2019 gebeurde het onmogelijk geachte. De vereniging Moerse Boys liet zich van zijn beste kant zien. Dat groepje boerenjongens speelt straks in de hoofdklasse. Tegen grote clubs als Halsteren en Baronie. Ongekend. Onverwacht. Bovenal: ontzettend gaaf. Wat een prachtvereniging.

Opstelling Moerse Boys: Tom Magielse – Rik Mol – Leroy Daems – Joris Goossens – Sjoerd Broos – Bart van den Broek – Rens van Laerhoven (Mitchel van Overveld) – Sjors Goossens – Cas van den Broek (Siemen Boomaerts) – Daan van den Broek – Pim Goossens.