Historie

U bevindt zich hier:
/ Historie
De oprichting

De geschiedenis van onze vereniging gaat terug tot de jaren twintig. Vanaf ongeveer 1925 begon een groepje jongens te voetballen op een veld aan de Moersebaan. Omstreeks 1931 begon er een nieuw groepje te voetballen onder de naam MVC (Moersche Voetbal Club) achter café “De Vriendschap”. Na korte tijd verhuisde dit groepje naar een speelveld op een heideveld in de Prof. Van der Hoevenstraat. In 1934 vertrok MVC naar een veld aan de Rucphenseweg. In 1937 kwam er een einde aan het bestaan van MVC nadat enkele spelers waren vertrokken naar V.V. Zundert.

In de jaren 1942/1943 waren er weer twee groepjes voetballers die aan de Moersebaan voetbalden. Uit deze twee groepen is op 13 november 1943 MVC heropgericht. Dit gebeurde in café “Den Hoek”. Het eerste officiële bestuur van MVC bestond uit:

  • C. Kustermans (Pzn), voorzitter
  • Fr. van Elsacker, secretaris
  • J. Goossens, penningmeester
  • C Kustermans (Azn)
  • C. van den Brand
  • J. Gommers
  • Fr. Mutsters
  • J. Hoppenbrouwers

Tot aan de toetreding tot de KNVB werd een onderlinge competitie gespeeld tegen verenigingen uit de omgeving. Op een stuk grond aan de Rucphenseweg werd met vereende krachten door de spelers zelf een voetbalveld aangelegd. Op dit terrein werd op zondag 6 augustus 1944 de openingswedstrijd gespeeld tegen VVA (voetbalvereniging Achtmaal) met ruim 600 bezoekers!

Bij de toetreding tot de KNVB in het seizoen 1945/1946 mocht de naam MVC niet meer gehanteerd worden omdat binnen de KNVB reeds een vereniging bestond onder die naam. Er werd toen gekozen voor de officiële naam R.K.V.V. Moersche Boys.

oprichting_mb_1945

Op zoek naar een definitieve locatie

Tot en met 1953 werd er gespeeld op een zelf aangelegd veld aan de Rucphenseweg. Opmerkelijk aan dit veld was dat er op de zijlijn een dikke boom stond die niet geveld mocht worden. De krijtlijn werd dan ook buitenom de boom aangebracht. In 1954 werd tijdens het 10-jarig bestaan een nieuw veld in gebruik genomen in het centrum van Klein-Zundert. Het eerste echte voetbalveld werd betrokken in 1957. Dit terrein was gelegen waar nu de basisschool Sint Antonius staat. Na nog een verhuizing naar de Past. van Vessemstraat werd in 1976 de intrede genomen op het huidige sportpark Akkermolen. Dit was een enorme vooruitgang en ongekende weelde. Het betekende overigens wel het einde van café Den Hoek als clubhuis. Het huidige sportpark heeft de afgelopen jaren ook weer de nodige veranderingen ondergaan. Zo is in 1992 door de leden zelf bij het hoofdveld een fraaie zittribune gebouwd, de “Janus de Bruijn” tribune. In 2002 is de kantine nog helemaal gerenoveerd en uitgebreid. Daarnaast zijn onlangs de kleedlokalen, de bestuurskamer en het secretariaat nog compleet vernieuwd. Na een jaar van hard werken en ontelbare vrijwilligersuren zijn deze ruimtes eind 2009 in gebruik genomen.

foto_tribune

Structuur van de vereniging

Moerse Boys is van oudsher een zondagvereniging. De vereniging vindt zijn oorsprong in het kerkdorp Klein-Zundert. Het ledenaantal heeft zich echter steeds uitgebreid en door de verhuizing naar de huidige accommodatie aan De Akkermolen is het voedingsgebied uitgebreid naar de totale gemeente Zundert. Doelstelling van de vereniging is om naast het leveren van sportieve prestaties ook te zorgen voor een bindend element in de gemeenschap. Een plek waar leden en supporters het prettig vinden om elkaar te ontmoeten. Naast het reguliere jeugdvoetbal op zaterdag en de senioren op zondag is in de loop van de jaren de vereniging ook uitgebreid met:

Zaterdagelftal
Vanaf het seizoen 1993/1994 is een zaterdagelftal opgericht. In begin was er enige scepsis over dit initiatief, omdat de angst aanwezig was dat het ten koste van de zondagafdeling zou gaan. Dit is echter zeker niet aan de orde en al jaren bewijst het zaterdagelftal dat het een meerwaarde heeft voor de vereniging. Sinds een aantal jaren is er zelfs een tweede seniorenteam op zaterdag actief.

Dameselftal
In de jaren zeventig kwam het damesvoetbal in de belangstelling. Ook bij Moerse Boys was hiervoor belangstelling. In het seizoen 1976/1977 werd een dameselftal opgericht. Na in het begin enkele vriendschappelijke wedstrijden te hebben gespeeld, werd in het seizoen 1977/1978 in competitieverband gestart en waren de Moerse Girls een feit. Nadat in het seizoen 1982/1983 zelfs nog met twee dameselftallen was gestart, werd de belangstelling in de jaren erna langzaam aan minder. In het seizoen 1987/1988 is nog wel aan de competitie begonnen, maar na enkele wedstrijden viel het doek definitief voor de Moerse Girls. Eind jaren ’90 nam de belangstelling voor het meisjesvoetbal echter weer toe. De enkele meisjes die actief lid waren werden eerst nog samen met de jongens in een jeugdelftal ingedeeld. Al snel is echter besloten om een apart meisjeselftal samen te stellen bij de jeugdafdeling. Dit vond na enkele jaren navolging bij de senioren en vanaf het seizoen 2003/2004 heeft Moerse Boys weer een dameselftal. De belangstelling voor het damesvoetbal is de laatste jaren zo gegroeid dat er ondertussen weer twee dameselftallen actief zijn.

De vereniging heeft in 2019 804 leden, waarvan 300 jeugdleden. Zondermeer kan gesteld worden dat Moerse Boys een springlevende vereniging is. De seniorenafdeling bestaat op dit moment uit 7 zondagelftallen, 2 zaterdagelftallen, 2 dameselftallen en 1 G-team. De jeugdafdeling kent momenteel 25 jeugdteams waaronder 4 meidenelftallen en enkele gemengde teams bij de jongste pupillen.

Sportieve prestaties

Bij de toetreding tot de KNVB werd Moerse Boys ingedeeld in de 1e klasse afdeling Brabant. Al na twee seizoenen volgde degradatie naar de 2e klasse van de afdeling Brabant. In het seizoen 1958/1959 werd dit weer rechtgezet en volgde weer promotie naar de 1e klasse.

In 1966 werd Moerse Boys afdelingskampioen, gevolgd door promotie naar de 4e klasse KNVB. In het jaar dat men het 25-jarig jubileum vierde (1968), degradeerden we helaas weer naar de afdeling. Na de verhuizing eind jaren `60 naar het nieuwe veld aan de Past. van Vessemstraat werden enkele jaren later grote successen behaald. In 1971 werd Moerse Boys, met Cor Monden als trainer, kampioen en promoveerde opnieuw naar de 4e klasse. Het seizoen 1972/1973 werd een topjaar voor “De Moer” (al jaren de populaire benaming voor de club). Opnieuw werd het kampioenschap behaald, nu onder leiding van trainer Henk Tak. Op het einde van dat seizoen werd er een huldigingswedstrijd gespeeld tegen het B-elftal van het grote PSV. Tijdens die wedstrijd werd Harrie van Trijp gehuldigd in verband met zijn 500e wedstrijd. Een van de spelers van het PSV-elftal was oud-speler van Moerse Boys, Ad van den Brand.

kampioen7374

Vanaf 1973 tot 1982 heeft Moerse Boys onafgebroken in de 3e klasse gespeeld. In die tijd is de vereniging verhuisd naar het huidige sportpark Akkermolen. Na een slecht seizoen (1981/1982) volgde degradatie naar de 4e klasse KNVB.

Het seizoen 1985/1986 is een hoogtepunt in de geschiedenis van Moerse Boys. Het eerste elftal van Moerse Boys promoveerde weer naar de 3e klasse, Moerse Boys 2 promoveerde naar de reserve 1e klasse, terwijl in datzelfde seizoen de A-jeugd het kampioenschap veroverde.

kampioen86

Vanaf begin jaren `90 bestaat de mogelijkheid om ook een promotieplaats af te dwingen via een nacompetitie. Vanaf 1992 tot en met 2002 heeft Moerse Boys zich steeds weten te plaatsen voor deze nacompetitie, maar helaas zonder resultaat. Wel is door de gehele vereniging in 1993 op grootse wijze het 50-jarig jubileum gevierd.

Het jaar 2003 behoort zeker ook tot één van de hoogtepunten van de vereniging. Moerse Boys behaalde een langverwacht en zwaarbevochten kampioenschap in de 3e klasse. Hierdoor promoveerde zij voor het eerst in de geschiedenis van de club naar de 2e klasse. Daarnaast slaagde Moerse Boys 2 er in om via de nacompetitie te promoveren naar de reserve hoofdklasse. Een prestatie die door de gehele club in november 2003 op onnavolgbare wijze is gevierd tijdens het 60-jarig bestaan.

0203_mb1_kampioen

Helaas was het verblijf in de 2e klasse maar van korte duur, want het jaar daarop is het eerste elftal via de nacompetitie weer gedegradeerd naar de 3e klasse.

Na een aantal vruchteloze pogingen om, ook weer via die nacompetitie, promotie naar de 2e klasse af te dwingen, gebeurde in het seizoen 2008/2009 het onmogelijk geachte. Moerse Boys promoveerde via de nacompetitie na een werkelijk bloedstollende finale tegen Vlijmense Boys wederom naar de 2e klasse. Het nacompetitiespook was hiermee definitief verjaagd van sportpark Akkermolen.

Op 2 juni 2013 werd er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de sportieve successen van Moerse Boys. Via de nacompetitie en de haltes Gestel en Halsteren, promoveerde Moerse Boys 1 die dag naar de 1e klasse. Een unieke prestatie voor onze vereniging, maar ook voor de hele gemeente Zundert.

MB1-Halsteren%2002062013%20171

Na vier seizoenen in de eerste klasse, moest Moerse Boys in het seizoen 2016-2017 toch weer een stapje terug doen. De nacompetitie was de Moer niet goed gezind met een terugkeer naar de tweede klasse als gevolg.

Maar deze tweede klasse bracht in het seizoen 2017-2018 weer grote successen naar Sportpark Akkermolen. Met acht punten voorsprong op nummer 2 Sarto werd Moerse Boys 1 overtuigend kampioen, onder leiding van de teruggekeerde trainer Jurgen Arnouts.

Maar ook in de eerste klasse gooide Moerse Boys vervolgens hoge ogen. In de winterstop was men herbstmeister, aan het eind van het seizoen eindigde het team op de tweede plaats, maar wel in het bezit van twee periodetitels. Wederom een topseizoen dat werd afgesloten met een fenomenale nacompetitie, waar in de finale in Amersfoort uiteindelijk promotie naar de hoofdklasse werd afgedwongen. een prestatie van formaat. Wederom werden de grenzen binnen het Zundertse amateurvoetbal verlegd. Komend seizoen speelt Moerse Boys 1 dus in de hoofdklasse.

 
Bestuur

Zonder meer kan gesteld worden dat het bestuur van Moerse Boys in al die jaren een erg constante factor is geweest. In de gehele historie van Moerse Boys tot nu toe heeft de vereniging nog maar 9 voorzitters “versleten”. Hans van Peppen is met diensttijd van 15 jaar voorzitterschap veruit koploper. Daarbij dient nog vermeld dat Hans de 7 jaren daarvoor ook nog als penningmeester aan het bestuur was verbonden.

De secretarissen binnen het bestuur zijn nog standvastiger. In totaal is de vereniging nu toe aan zijn 9e secretaris. Ook het geld is bij de vereniging altijd in goede handen geweest. De stabiele factor is daarbij de heer C. Havermans geweest, die maar liefst 22 jaar over de centen van de vereniging heeft gewaakt.

Ereleden/verenigingspersonen

Voor hun uitzonderlijke verdiensten heeft Moerse Boys tot op heden 8 personen benoemd tot erelid van de vereniging. Het betreft de volgende personen:

  • De heer C. Havermans vanaf 1976
  • De heer H. van Trijp vanaf 1992
  • De heer H. van Peppen vanaf 1997
  • De heer K. Kuijstermans vanaf 2002
  • De heer C. van Overveld vanaf 2003
  • De heer J. Goossens vanaf 2017
  • De heer A. van Hooijdonk vanaf 2018
  • De heer A. Daamen vanaf 2019

Verder wordt vanaf het seizoen ’75/’76 jaarlijks één van de leden gekozen tot verenigingsman/-vrouw van Moerse Boys:

  • 1975-1976 Jan Mathijssen
  • 1976-1977 Jos Goossens
  • 1977-1978 Cees Kuijstermans
  • 1978-1979 Hans van Peppen
  • 1979-1980 Janus de Bruyn
  • 1980-1981 Jos Mathijssen
  • 1981-1982 Henk Schrauwen
  • 1982-1983 Cees van Overveld
  • 1983-1984 Harry van Trijp
  • 1984-1985 Guust van Tichelt
  • 1985-1986 Jan Jochems/Rinus van Hoof
  • 1986-1987 Jan Oostvogels
  • 1987-1988 Jan Jacobs
  • 1988-1989 Henk van Overveld
  • 1989-1990 Cees van Overveld
  • 1990-1991 Ineke van Overveld
  • 1991-1992 Frans Backx
  • 1992-1993 Jos van Laerhoven
  • 1993-1994 Cor Monden
  • 1994-1995 André van Laerhoven
  • 1995-1996 Frans Driessens
  • 1996-1997 Joy Jochems
  • 1997-1998 Patrick Kerstens
  • 1998-1999 André van Hooijdonk
  • 1999-2000 Jaan Sips
  • 2000-2001 Hans Kokke
  • 2001-2002 Jan van Overveld
  • 2002-2003 Jan van den Broek
  • 2003-2004 Anton Daamen
  • 2004-2005 Peter Kerstens
  • 2005-2006 Cees Dekkers
  • 2006-2007 Sil Vermeiren
  • 2007-2008 Leo Brait
  • 2008-2009 Jack Goossens
  • 2009-2010 Huub Kerstens
  • 2010-2011 Erik van Gastel
  • 2011-2012 Willem Neele
  • 2012-2013 Cees Bommelijn
  • 2013-2014 Rudo Gommers
  • 2014-2015 Jos van Bedaf
  • 2015-2016 Arno Jochems
  • 2016-2017 Ed Huijbregts
  • 2017-2018 Peter Hereijgers
  • 2018-2019 Krisjan van Ostaaijen
  • 2019-2020 Olav den Ridder
  • 2021-2022 Dennis van Eekelen