‘Herbstmeister’ Moerse Boys 8 wil na 26 jaar eindelijk oogsten

Het jaar 2018 was het jaar van Moerse Boys 1. Daarover is inmiddels genoeg gezegd en geschreven. Maar er is meer moois in de maak op Akkermolen. In de schaduw van het eerste elftal is Moerse Boys 8 immers bezig aan een waar kunststukje. De prestaties van ‘Ut Zaoterdag’ zetten het bestuur voor een groot dilemma. Want is dit niet hét moment om als club over te stappen naar het zaterdagvoetbal, de algemene trend volgend?

Ruim 26 jaar bestaat Ut Zaoterdag inmiddels, maar de prijzenkast is nog angstvallig leeg. Gevuld met spinnenwebben, niet met prijzen. Met gerenommeerde namen als Ed Huijbregts, Olav den Ridder, Rinze Verheijen, Henk van Overveld en Wilfred van der Borst in de gelederen slaagde Moerse Boys 8 er nooit in om een tastbare prijs te bemachtigen. Ja, de derde helft werd meer dan eens gedomineerd, dat wel. Maar een kampioenschap? Een bekerwinst? Niets van dat. Moerse Boys 8 bivakkeerde in de anonimiteit, in de kelderklasse, ploeterend op veld C van Sportpark Akkermolen. Dit jaar is alles anders. Moerse Boys 8 speelt om de prijzen. Op veld C, dat nog wel.

Manchester City 
Om de groei van grijze muis tot kampioenskandidaat te realiseren, heeft technisch directeur John Zagers afgelopen zomer de geldbuidel moeten trekken. Waar de spelers van het zondagse vlaggenschip geen cent krijgen, daar steekt Zagers zijn koopwoede niet onder stoelen of banken. Met een grote zak geld van geldschieter Royall Design in de hand ging hij de transfermarkt op. Met succes. Verloren zonen Niek van den Broek en Niels Mathijssen zwichtten voor het grote geld en keerden terug op het oude nest. En wat denkt u zelf: dat Raoul Rombouts zijn selectiedroom liet varen, puur voor de charme van Moerse Boys 8? Dat Timmy van Laerhoven zijn Moerse Boys 3 verliet, alleen maar om samen met zijn vader in één team te voetballen? De vraag stellen is hem beantwoorden. Euro’s boven eer, poen boven passie. Dat is Ut Zaoterdag anno nu, het Manchester City van Akkermolen.

Zagers is erin geslaagd een uitgebalanceerde selectie te formeren. Met routiniers en ruwe diamanten, met leiders en volgers, met uitgesproken sterspelers en zwoegende waterdragers. Bewonderenswaardig is dat de helden van Ut Zaoterdag nooit en te nimmer naast hun schoenen gaan lopen. Zij schreeuwen niet van de daken dat ze Herbstmeister zijn – dat zijn ze overigens wel, voor wie het nog niet wist… -, zij lopen niet te pochen in de kantine na een nieuwe triomf, zij misbruiken de social media-accounts van Vak Q Live niet om de ranglijst te delen. Zo zijn ze niet, die mannen van Moerse Boys 8. Zij zijn bescheiden, nederig zelfs.

Jop Lochten
Dat het succes van ons aller achtste desondanks het volk heeft bereikt, blijkt uit het feit dat recent de eerste baby vernoemd is naar een van de helden. Op 23 december 2018 kwam Jop Lochten ter wereld. Zoon van Martijn Lochten, voormalig speler van Ut Zaoterdag, en ongetwijfeld vernoemd naar Jop van Hasselt, een van de sleutelspeler van het achtste. Met zo’n naam lijkt de jongste Lochten-telg direct te solliciteren naar een plekje bij het oranje-witte sterrenensemble. Hem wacht ongetwijfeld een gouden toekomst.

Afijn. Ut Zaoterdag timmert dus stevig aan de weg, het zaterdagvoetbal op Akkermolen leeft meer dan ooit. Waar andere amateurclubs de overstap naar de zaterdag zien als een laatste redmiddel, daar staat het bestuur in Klein-Zundert voor een luxeprobleem. Vooralsnog kan het wedden op meerdere paarden, maar voor hoe lang nog? Hoe lang nemen de helden van Moerse Boys 8 nog genoegen met een rol op het tweede plan? Spoedig zullen zij uit de schaduw willen treden van de zondagvoetballers. Met potentieel voorzitter Arno Weijgers hebben ze alvast een belangrijke troef in huis.