4.7/5 Waardering (7 beoordelingen)

In memoriam: Jan Jacobs

zondag, 09 april 2017 // hits 1115

In memoriam: Jan Jacobs

Zoals reeds eerder op onze website vermeld, is onlangs één van onze oprichters, Jan Jacobs overleden op de respectabele leeftijd van 92. Tijdens de afscheidsdienst heeft onze voorzitter een woordje namens de vereniging gedaan, dat wij onze leden en andere geïnteresseerden niet willen onthouden.

Beste Jan,

Jan, het was vreemd zondag 26 maart jl. op de Akkermolen. Je was er niet maar eigenlijk toch wel. En je zult het wel weten, we hebben gewonnen. Jan, voor de wedstrijd was het oorverdovend stil in de minuut die we voor jou hadden gereserveerd. En wie ik ook sprak gisteren voor en na de wedstrijd, zowel jong als oud, iedereen had het over Jan Wit. Want alleen zo kennen we jou bij Moerse Boys. Jan, deze overwinning is voor jou.

Nog geen drie weken geleden was je voor het laatst bij Moerse Boys op sportpark de Akkermolen. Jij als medeoprichter van Moerse Boys en lid van het eerste uur die jouw clubje al die jaren trouw is gebleven.

Jan, in 1943 heb je op 18 jarige leeftijd met een aantal vrienden het initiatief genomen om binnen de kern Klein Zundert een voetbalvereniging op te richten. Volgens de overlevering vonden jullie elkaar bij Café den Hoek, waar de oprichting van Moerse Boys gestalte heeft gekregen. De periode op zich was wel bijzonder, want het speelde zich af midden in de 2e wereldoorlog.

Heel veel informatie is er uit die beginperiode niet bewaard gebleven. Wat wel duidelijk is geworden Jan, dat jij een groot aantal jaren in het 1e elftal hebt gespeeld. Dat was overigens ook niet zo moeilijk, want ik heb begrepen dat er toen nog maar één elftal was. Je hebt wel een tijd niet kunnen voetballen, omdat jij een van de generatie bent geweest, die nog is uitgezonden naar Nederlands Indië.

Jouw persoonlijke hoogtepunt bij Moerse Boys was toch wel dat  jij deel uitmaakte van het eerste elftal van Moerse Boys dat kampioen is geworden in 1954. Als eerbetoon aan jou zullen  we de kampioensfoto van dat elftal een prominente plaats  geven in de kantine.

Wat zondermeer duidelijk is, dat jij en je vrienden de basis hebben gelegd voor de vereniging Moerse Boys, zoals we die nu nog zijn Jan, namelijk een vereniging waar saamhorigheid, vriendschap en gezelligheid nog steeds voorop staan.

Jan, na 18 jaar voetballen heb je nog diverse functies bekleed binnen Moerse Boys. Zo heb je een tijdje in het bestuur gezeten en was je jarenlang de persoon die het entreehokje bemande. En je hebt ook nog in de jubileumcommissie gezeten voor de viering van het 40 jarig bestaan in 1983.

Naast al jouw activiteiten voor de vereniging was je ook een trouwe en fanatieke supporter van Moerse Boys. Je hebt ontelbare thuiswedstrijden van Moerse Boys bezocht. En vooral de laatste jaren had je een vaste zitplaats op de staantribune. Altijd rustig maar wel intens genietend van jouw clubje.

En als je naam van een van die jonge spelers van jou clubje niet kende, was er altijd wel een bestuurslid, aan wie je stilletjes vroeg: En wie is den dieje? 

Dat je erg trots was op jouw Moerse Boys en niet alleen op de vroegere periode blijkt wel uit een interview met jou dat enkele jaren geleden nog in de presentatiegids stond.

Ik citeer: “De club is zo gegroeid. Toen we begonnen werden we uitgelachen in Zundert. De boerkes uit Klein Zundert gaan ook voetballen, zeiden ze dan. Nou, moet je kijken waar we staan. Dat ik dit nog mag meemaken dat we in de 1e Klasse gaan voetballen. Dat is niet te beschrijven. Ik vind het fantastisch. Die promotie van afgelopen seizoen was het absolute hoogtepunt voor de club. Wat een prestatie van die jongeskes”.

Jan, je hebt bijna de 75 jaren volgemaakt bij deze mooie vereniging. Ik had je op 13 november 2018 heel graag gehuldigd met het 75 jarig lidmaatschap. Helaas is dat niet mogelijk maar we zullen bij ons jubileum zeker nog even stilstaan bij jou als medeoprichter van Moerse Boys en meer nog als persoon om wie je was.

Jan, ik wil je als voorzitter van Moerse Boys heel hartelijk bedanken voor al het werk dat je in zoveel jaren voor de vereniging hebt gedaan. En ik weet dat ik namens alle leden van deze vereniging spreek, dat we ontzettend blij en trots zijn dat jij mede het initiatief hebt genomen om deze mooie vereniging op te richten. Hier hebben nu bijna 800 leden wekelijks plezier van.

Dank je wel Jan Wit en rust zacht.

 

Geschreven door

Anton Daamen

Plaats een reactie

U dient in te loggen om een reactie te plaatsen.